یکی از سازه‌های فلزی که در بیشتر صنایع و ساخت و سازها مورد استفاده قرار می‌گیرد و ممکن است در مکان‌های مختلف آن را مشاهده کنید، سوله فلزی است. این مکان با پوشش سقف که به صورت شیبدار است اجرا می‌شود. محیط داخلی  این مدل سوله هیچ گونه ستونی ندارد. اکثر سالن‌های ورزشی و انبارها و حتی سالن‌های تولید دام و طیور سعی دارند این سازه فلزی را به صورت اصولی مورد اجرا قرار دهند. پروژه ساخت سوله باید کاملاً با برنامه ‌ریزی صورت بگیرد و تمام پارامترهای مهم اجرا شود. از این رو ما در این مقاله می‌خواهیم در مورد اجرای سوله صحبت کنیم تا در این زمینه اطلاعات خود را بالا ببرید.

نکات مهم در هنگام اجرای سوله

شما برای ساخت یک سوله فلزی استاندارد باید نکات زیادی را رعایت کنید تا پروژه باکیفیت بالا به اتمام برسد. در ادامه به بررسی چند نکته مهم خواهیم پرداخت:

  1. مهمترین عاملی که می‌تواند در طول سوله‌ها تاثیرگذار باشد، تغییرات دمایی است. برای اجرای سوله باید یک طول استاندارد بین ۹۰ متر در نظر داشته باشید. این نکته را فراموش نکنید که هر چقدر طول سوله‌ها بیشتر باشد تغییرات دمایی بیشتر روی استحکام سوله‌ها تاثیر می‌گذارد.

  2. در سوله‌ دو طبقه شما باید یک عرض استانداردی را در نظر داشته باشید. به طور معمول مهندسان عرض استانداردی که برای این گونه مکان‌ها در نظر می‌گیرند حدود ۲۰ الی ۳۰ متر است.

  3. نکته دیگری که شما باید در هنگام اجرای سوله در نظر داشته باشید این است که ارتفاع حرف اول را می‌زند؛ چون اگر شما ارتفاع مناسبی برای سوله‌ها در نظر بگیرید می‌توانید در میزان هزینه‌ها و آهن‌های مصرفی صرفه‌جویی کنید. ارتفاع مناسب و استانداردی که در نظر گرفته شده به اندازه ۴ الی ۲۵ متر است.

  4. یکی از مهم‌ترین مواردی که شما باید در طراحی و اجرای سوله در نظر داشته باشید تا  مدت‌های طولانی از آن استفاده کنید، انتخاب یک پوشش مناسب برای سقف و دیوار است. از این رو شما باید در انتخاب آجر و سیمان و مصالح‌های دیگر با حساسیت رفتار کنید. چون هر چقدر مواد اولیه با کیفیت باشد قطعاً مدت‌های طولانی می‌توانید از سو له ها استفاده کنید. در اجرای سوله‌های دو طبقه باید از بهترین مصالح استفاده کنید تا توان مقاومت داشته باشد.

نحوه اجرای سوله سازی به ترتیب زیر انجام می‌شود

نحوه اجرای سوله سازی در چند مرحله انجام می‌شود و اگر شما مرحله قبلی را به درستی انجام نداده باشید قطعاً در مرحله بعد دچار مشکل می‌شوید و از این رو ما می‌خواهیم نحوه اجرای سوله استاندارد را در زیر با شما به اشتراک بگذاریم.

۱- بازدید از زمین مورد نظر:

اولین مرحله اجرای سوله سازی این است که شما باید یک زمین با کیفیتی انتخاب کنید. بعد از آن مهندس پروژه را برای بررسی جنس و تراکم خاک به زمین ببرید. مهندس ناظر عوامل‌ مختلف و حتی نوع و کاربرد سوله را در نظر می‌گیرد. در مرحله بعد پس از تجزیه و تحلیل زمینی که معرفی شده را با وجود داشتن تمام شرایط‌ها انتخاب می‌کند.

۲- طراحی نقشه:

طراحی نقشه توسط نرم‌افزارهای پیشرفته مهندسی انجام می‌شود که امروزه نرم‌افزارهای زیادی در ساخت سوله‌ فلزی در بازار ارائه می‌شود. شما می‌توانید از بین آنها یکی را برای طراحی نقشه انتخاب کنید.

۳- خرید ورق مورد نیاز:

در این مرحله لازم است که شما ورق متناسبی برای سوله خود تهیه کنیدورق انتخاب شده باید کیفیت و استانداردهای مورد نظر را داشته باشد.

۴- ساخت سوله:

همزمان با آماده سازی زمین مورد نظر خاکبرداری و تراز سازی انجام می‌شود. همچنین در این مرحله به صورت اصولی آرماتوربندی و بتن ریزی نیز اجرا می‌شود.

اجرای سوله چهل ستون سوله

۵- حمل سوله:

سوله‌ استاندارد که از قبل در کارخانه‌ها ساخته شده به وسیله جرثقیل و نیروهای انسانی در محل مورد نظر  نصب می‌شوند.

۶_ اجرای فونداسیون سوله:

تمام وزن سوله‌ها بر روی فوندانسیون قرار می‌گیرد پس شما در هنگام اجرای این مرحله باید دقت کافی داشته باشید. دو فاکتور مهم از جمله آزمایش خاک و وزن سوله‌ها را در نظر داشته باشید. سپس به طراحی نقشه آن بپردازید. دقت داشته باشید که در طراحی فوندانسیون محل قرارگیری پایه‌ها و اتصال‌ آنها و همدیگر نیز مشخص می‌شود.

وقتی فونداسیون‌ها را به صورت اصولی انجام دادید باید بدانید که قسمت مهم یعنی ستون‌ها به کمک جرثقیل از زمین بلند می‌شود و به آرامی به سمت پایین و در مکان مورد نظر قرار می‌گیرد. در قرارگیری ستون‌ها فرد باید مکان دقیق آن را مشخص کند و به وسیله پیچ و مهره، آن را در پایه بتونی جایگذاری کند. وقتی این مرحله عملیات به درستی انجام می‌شود که پایه و صفحه کار تراز باشد.  برای اینکه از این امر مطمئن شوید باید بولت گذاری را به صورت دقیق و با برنامه‌ریزی اجرا کنید. اجرای سوله کار بسیار پیچیده ای است و از این رو شما باید این مرحله را با دقت انحام دهید.

۷_ سقف سوله:

یکی از مهمترین بخش‌های سوله صنعتی، سقف است که شما می‌توانید آن را به شکل شیب‌دار بسازید و برای استحکام بالا از ورق آلومینیومی همراه با پشم شیشه استفاده کنید . همچنین ورقه‌های سقفی به عنوان یک عایق مناسب در برابر سرما و گرما و رطوبت در قسمت سقف مورد استفاده قرار می‌گیرد.

۸_  استاندارد دیوار ها:

دیوارها در برابر فشارهای وارده باید استحکام بالایی داشته باشند از این رو شما با کمترین وزن و با استاندارد بالا باید به دیوارچینی سوله‌ها بپردازید.

۹_ ساخت تاسیسات گرمایشی:

پس از اینکه بدنه سوله‌ها را ساختید اکنون باید سری به داخل سوله‌ها بزنید. توجه داشته باشید که تاسیسات گرمایشی و سرمایشی از اهمیت بالایی برخوردار هستند. همچنین باید برای بالا بردن امنیت از دوربین مداربسته استفاده کنید.

در اجرای سوله، چه عواملی روی قیمت‌ها تاثیرگذارند؟

ما در این قسمت می‌خواهیم به هزینه و قیمت اجرای سوله بپردازیم و بگوییم که چه عواملی می‌توانند به طور مستقیم و غیر مستقیم روی قیمت‌ها تاثیر گذار باشند.

  • یکی از عواملی که در نظر هیچ سازنده سوله پنهان نیست، ابعاد و شکل سوله فلزی است. بسیار واضح است که هر چقدر ابعاد سوله‌ها بیشتر باشد شما برای بالا بردن استحکام نیاز به مصالح با کیفیتی دارید. همچنین شکل سوله نیز می‌تواند تعیین کننده خوبی در قیمت‌ها باشد. مثلاً سوله‌های قوسی  نسبت به سوله‌های شیبدار گران‌تر است. علت گرانی سوله‌های قوسی این است که ورقه‌های دوریز آن بیشتر از سوله‌های شیبدار است و برای نصب آن نیاز به دقت بالایی است.

  • منطقه و یا شهری که شما برای اجرای سوله در نظر گرفته‌اید به صورت مستقیم روی قیمت‌ها تاثیرگذار است. به عنوان مثال ممکن است شما در مکانی که آب و هوای خاصی دارد قصد ساخت سوله را داشته باشید.در آن منطقه شما باید از ابزارها و مصالح متفاوتی استفاده کنید. و یا اگر قصد ساخت سوله های دو طبقه در شمال کشور را دارید برای جلوگیری از سیل و تغییرات ناگهانی از جمله دما باید به صورت اصولی و مهندسی شده جلو بروید. این تکنیک خاص باعث افزایش هزینه ‌ها در اجرای سوله‌ ها می ‌شود.

  •  شما برای ساخت سوله‌صنعتی و یا سوله ورزشی یک فضای بسیار بزرگی را در نظر می‌گیرید که برای اجرای این طرح نیازمند جرثقیل هستید. هزینه خرید و یا اجاره جرثقیل بسیار بالا است. پس باید هزینه جرثقیل را در کنار عوامل دیگر مورد بررسی قرار دهید.

  •  مصالح‌ مورد نیاز برای پوشش بدنه داخلی و خارجی مانند: بتن، ورقه‌های آلومینیومی، آجر، سنگ، کاشی سرامیک ،پشم شیشه و محصولات دیگر عوامل موثری بر کاهش و یا افزایش هزینه‌های اجرای سوله‌ها هستند.

این امر را در نظر داشته باشید که برای محاسبه تقریبی هزینه اجرایی انواع مختلفی از سوله‌ها شما می‌توانید بر اساس کیفیت مصالح و تخصص و تجربه آنها را محاسبه کنید و اگر می‌خواهید این مکان را با استانداردهای لازم کارشناسان و مهندسان به ساخت برسانید قطعاً با هزینه‌های کم قابل اجرا نیست و از این رو شما از نظر سرمایه با آمادگی بالایی باید وارد ساخت سوله‌ها شوید.

اجرای سوله در اصفهان

انواع سوله‌ها بر اساس نوع کاربرد و محل اجرا:

۱_ سوله های خرپایی:

که هزینه‌های حمل و نقل آنها بسیار کم و نصب آنها بسیار آسان است و با کمترین هزینه می‌توانید یک سوله با کیفیتی داشته باشید. از همه مهمتر این است که طراحی سقف آن قوسی و یا هشتی شکل است.

۲_ سوله تیر ورقی:

پر استفاده ‌ترین نوع سوله‌ها در گذشته بودند. در هنگام ساخت این نوع از سوله‌ها از قطعات فولادی و ورق سیاه استفاده می‌کردند.

۳_ سوله یو بی ام:

از ورقه‌های گالوانیزهی فرم داده شده استفاده می‌کند و در برابر رطوبت هوا و باران و برف واکنش عالی نسبت به سوله‌های دیگر از خود نشان می‌دهد. میتوانید برای اجرای سوله از این نوع استفاده کنید.

انواع دیگری از سوله‌ها از لحاظ کاربرد وجود دارند که ما می‌توانیم آنها را به سه دسته سوله‌های کارخانه، سوله‌های سفارشی و سوله‌های جعبه‌ای تقسیم بندی کنیم.

یکی دیگر از دسته‌بندی‌ سوله‌ها بر اساس شکل ظاهری است که به چند نمونه از آن اشاره میکنیم :

  • سوله قوسی
  • سوله تکشیب
  • سوله تک شیب با ستون‌های وسط
  • سوله چند دهانه با ستون

نتیجه گیری

برای اجرای اصولی کلیه مراحل سوله سازی باید آن را به مهندسان کار بلد بسپارید تا یک سوله‌ زیبا و ایمن و مقرون به صرفه‌ای داشته باشید. برای اجرای سوله حتما مراحل بالا را به ترتیب انجام دهید. در سال‌های اخیر ساخت سوله‌ها به دلیل کاربرد زیادی که در صنایع مختلفی دارند با آنها بهصورت جدی برخورد می‌شود. از این رو شما نیاز به یک مکان با امکانات لازم برای انجام این پروژه دارید و دقت داشته باشید که باید گام به گام مراحل را به صورت کاربردی و با دقت بالا طی کنید.